Асоциации срещу вериги: Дайте шанс на местните производители

Предложението на Министерството на земеделието големите вериги да дават достъп на български продукти до търговските си площи породи много противоречиви реакции. До утре, 10 април, предложението трябва да бъде окончателно оформено. А дотогава емоциите сред самите производители не стихват.

Девет браншови организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ се обединиха да напишат отворено писмо, в които изразяват възмущението си от поведението на мултинационалните хранителни вериги у нас.

Те са убедени, че потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство чрез търговските площи, които България е предоставила на тези компании, а изборът, какво ще предпочетат българите, е на тях самите.

По думите им обособяването на площи, специално за български продукти, не може да се определи като намеса в моделите на търговските вериги, още по-малко, като фактор за нарастване на цените на стоките. 

„Предложението на МЗХГ е само да се предостави възможност – търговска площ за предлагане на българска продукция на местното население. Покачването на цените може да се случи само, ако надценките на търговските вериги са твърде големи за българските продукти“, пишат организациите.

Те са разговаряли с търговци в Норвегия, които са им споделили следното: „Може да внасяте чудесните български череши в Норвегия, само докато излязат норвежките череши. В момента, в който излязат норвежките череши, които може да са по-скъпи, по-зелени, по-лоши, по-кисели, всички спират да купуват вносните и започват да предлагат само норвежките“.

Браншовиците призовават веригите да помогнат на местното население и производители да оцелеят, като им дадат шанс да предложат продукцията си.

„Отправяме апел и към българските потребители. Нека покажем солидарност и да се обърнем и подкрепим хилядите български производители на храни и напитки, които се трудят неуморно, денонощно, с тежък труд, както на полето, така и в предприятията, за да осигурят вкусна и здравословна храна за нашата трапеза“, завършват организациите.

Сред подписалите отвореното писмо са:

  1.  Асоциация български пипер
    2.    Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция
    3.    Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните
    4.    Добруджански овощарски съюз
    5.    Национален съюз на градинарите в България
    6.    Национална асоциация на картофопроизводителите
    7.    Национална биологична асоциация
    8.    Съюз на дунавските овощари
    9.    Съюз на производителите на праскови

Източник: agri.bg