България е най-големият производител на билки в ЕС

България е най-големият производител на билки и подправки в ЕС, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат. През 2017 г. в страната ни са отгледани 81 хил. тона медицински растения и подправки, или двойно повече от втория най-голям производител – Полша, където са произведени 44 хил. тона. Третата позиция е за Испания с добив от 32 хил. тона.

Данните показват, че сме и сред най-големите производители по слънчогледови семки и се нареждаме на второ място след Румъния с производство от близо 2,1 млн. тона. Трета е Унгария.

През 2017 г. България е на четвърто място по производство на малини в ЕС с реколта от 7,5 хил. тона. Първото място е за Полша (104 хил. тона), следвана от Испания (43,5 хил. тона) и Великобритания (15,5 хил. тона).

Страната ни заема четвърто място и по производство на сладки череши с реколта от 48 хил. тона. Първите три позиции са за Италия, Испания и Гърция.

България е петият най-голям производител на тютюн за 2017 г. В страната са отгледани общо 13 хил. тона. Преди нас са Италия и Полша с производство от 48 хил. и 32 хил. тона.

Европейската статистика показва още, че България е шеста в производството на ориз, люцерна, дини, праскови и кайсии.

Източник: www.economic.bg