Висока независимост от вноса на фуражи в Европа

Четири от всеки пет тона фураж в европейското животновъдство са произведени от стопаните на територията на страните членки.

Нови данни на Европейската комисия показват сравнително висока независимост на фермерите от вноса на протеинови култури.

Грубият фураж, като тревата, сеното и силажната царевица, е основният източник на протеини в храната на животните, който представлява 45% от общата употреба на фуражи в ЕС.

Маслодайните семена от друга страна осигуряват почти една четвърт от фуражните протеини. На практика ЕС е напълно самодостатъчен в производството на груби фуражи. В същото време страните членки произвежда едва 26% от необходимите количества соя и рапица за изхранване на животните.

Като цяло около 80% от фуражите в ЕС са с произход от страните членки, сочи един от основните изводи от документа, озаглавен „Счетоводен баланс на ЕС за фуражните протеини“ – 2017/2018 г.

Балансът показва, че процентът на самодостатъчност на ЕС е най-висок за продукти с по-малко от 15% съдържание на протеини – това са грубите фуражи, използвани главно в говедовъдството. Почти изцяло вътрешно за Съюза е и производството на култури с над 50% съдържание на протеини. То покрива 92-97% от потреблението в европейското животновъдство.

Слабо място в сектора си остава производството на продукти в средния сегмент – с протеиново съдържание от 30% до 50%, където попадат соята и рапицата. Това означава, че ЕС до известна степен продължава да бъде зависим от вноса на соя, главно от САЩ.

Оценката на еврокомисаря по земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган е, че има значително подобрение в прозрачността на пазара на протеиновите култури, както и в други сектори. Според него това позволява на участниците на пазара да реагират адекватно на динамиката.

Източник: fermer.bg