Експерт: Рапицата е атрактивна култура, носи първите доходи

Цената на рапицата е свързана със световния пазар и много зависи от движението на цените на соевото и палмовото масло.

Трендът е леко повишение и ако се запази, ще много добре за земеделските стопани. Това заяви Иван Костадинов, търговски мениджър в семенарска компания на семинар на тема „За високи добиви и рентабилно производство на рапица”, провел се край Варна.

„При цена над 700 лева за тон рапицата би била една атрактивна култура за следващия сезон и много фермери биха заложили на нея въпреки катаклизмите през тази стопанска година. Това е една от най-ранните кешови култури, веднага след жътва зърното се търси и изкупува. Получават се първите свежи пари и затова рапицата е атрактивна от финансова гледна точка за фермерите”, допълни експертът.

В момента входната цена на рапицата е около 360 евро/тон с тенденция да продължи плавно нагоре.

По време на семинара бяха разгледани възможностите за съвременната селекция при маслодайната култура. Основните характеристики, на които залагат фермерите, са устойчивост на хибридите на болести и полягане, неразпукване на шушулките и стабилен добив при различни почвено-климатични условия.

В момента земеделските стопани следят прогнозите за времето и не крият надеждите си за добри условия за предстоящите жътви на рапица, пшеница и лавандула.

През лятото на 2018 г. в Добричка област бяха пожънати средно по 266 кг/дка рапично зърно, а през предходната – 300 кг/дка. През есента на миналата година земеделските стопани заложиха близо 190 000 дка с маслодайната култура. Условията през есента и зимата обаче доведоха до провал на рапичните посеви в Добруджа, които дори не поникнаха.

Така фермерите развалиха и презасяха близо 60 000 дка от тях. След около месец в Добричка област ще започне прибирането на 130 000 дка рапица.

„Районите, в които очакваме най-добри добиви през настоящия сезон, са Хасково, Ямбол, Стара Загора, Сливен и Силистра, Разград, Търговище, Шумен”, уточни още Иван Костадинов и поясни защо:

Иван Костадинов: „В тези участъци през есента имаше благоприятни условия при поникване, паднаха навреме дъждове, вкорениха се рапиците, образуваха навреме розетка, влязоха нормално в зимата, а напролет съответно възстановиха навреме вегетация”.

В Добричка област посевите с рапица, които останаха и не се развалиха, също се очаква да дадат добри добиви. „Средният добив при рапицата се движи малко над слънчогледа, така че за района на Добрич сега очакваме 340-380 кг/дка”, съобщи прогнозите си експертът.

Източник: agri.bg