Започнаха пръсканията срещу плевели в Северна България

Започват сезонните пръскания срещу плевели с препарати за растителна защита, които могат да окажат неблагоприятно въздействие върху пчелите. Стопаните на пчелни семейства се предупреждават предварително.

От днес в Община Плевен тече обработка на земеделски площи срещу плевели. Дейностите ще се осъществяват в часовия диапазон от 8.00 часа до 22:00 часа. Земеделските мероприятия по пръскане ще продължат от понеделник – 30 март, до събота – 4 април, включително.

Ще се третират площи с препарат „Тайфун СЛ“ в осем местности в землището на Плевен – Липачката, Чаира, Тръстара, Дедковец, Габровец, Бъчвата, Смильовец и Къшински дол, съобщават от общинската администрация.

В този период ще бъдат обработени срещу плевели с препарат „Корида 75 ВДГ“ и площи с пшеница в три местности, в землището на Плевен – Липачката, Чаира и Габровец.

В Община Шумен третирания с растителнозащитни препарати започнаха още на 27 март. Те са били осъществени с наземна техника. Утре от 7.00 часа до 10.00 часа ще се пръска срещу болестите септориоза, мана и ръжди с фунгицида Дует ултра и срещу листни въшки и пиявици с препарата Деша ЕК. Карантинният срок е 30  дни.

Уведомяване на пчеларите за настоящите пръскания има и на страницата на Община Каспичан, област Шумен. От днес до 3 април, от 09.30 часа до 17.00 часа ще се проведе третиране на пшеница срещу широколистни плевели, листни петна, листни въшки с наземна техника – трактор с пръскачка.

Пръсканията ще се извършват на места в землищата: село Златна нива, село Върбяне и  гр. Плиска. Ще се използват препаратите Дерби, Солигор 425 ЕК и Афикар 100 ЕК.

Утре ще продъжат и пръсканията в Община Угърчин. От 8.00 часа до 22.00 часа ще се извърши третиране на свободни площи, с хербицид „Тайфун СЛ”, с карантинен срок 30 дни.

Съгласно Наредба 13, собствениците на пчелни семейства са длъжни да предприемат мерки по опазване на пчелните семейства от отравяне в съответствие с указанията по Закона за пчеларството.

Източник: agri.bg