Заради сухото време – по-слаба винена реколта

Сухото време може да компрометира и новата винена реколта. Затова се опасяват родни производители на вино.

Пред Агри.БГ земеделци обясниха, че тази година количествата вино, които ще произведат ще бъдат в по-малки количества, въпреки добрата реколта от грозде. В Пловдивския регион фермери прогнозират с 15-20% по-ниски добиви на грозде, спрямо предходната година. В много райони обаче реколтата е изцяло компрометирана.

Подобен спад прогнозират и от агроведомството. Според тях тазгодишната реколта ще бъде с 20 % по-ниска. Заради това от масивите към избите ще тръгнат 120 млн. кг грозде.

„Реколтата на контрастите. Като обем гроздето го има, но като кг просто не тежи. То е леко, защото сокът в зърната е доста по-малък”, поясни Красимир Коев, директор на Агенция по лозата и виното за НоваТВ.

Капризите на времето през последната година влошават не само нашата родна продукция, но и френската винена реколта. Преди по-малко от месец, земеделското министерство на страната прогнозира, че се очаква произведеното количество вино да се свие с поне 13%. В първата си прогноза за 2019 г. министерството очаква спад между 6-13% спрямо 2018 г.

Сухото време е проблем освен за винарите, но и зърнопроизводителите, както и за животновъдите. У нас сушата, която обхвана цялата страна, ще се задълбочи въпреки преваляванията по места, през последните дни. Сухото време ще причини сериозни закъснения на есенната сеитба. Едва преди дни стана ясно, че бяха засети първите площи с рапица, след закъснение, заради трайното засушаване.

Заради сушата животновъди настояват за de minimis. На много места те имат проблеми с пасищата, по-слабата продукция, а някои от тях дори са принудени да продават животни.

Въпреки кратките превалявания в страната през последните дни, се очаква времето да остане топло и сухо поне още седмица.

Източник: agri.bg