„Зелени коридори“ – ще има ли недостиг на плодове и зеленчуци?

Световната продоволствена сигурност се поставя под въпрос през всеки изминал ден, откакто светът се бори с разпространението на коронавируса.

Една пета от населението на планетата стои по домовете си. Заразени с коронавирус са над 703 хиляди души в 200 страни. Починалите са повече от 33 хиляди.

Паниката в самото начало провокира бързо изпразване на част от рафтовете в хранителните магазини, пише Ройтерс. Сред най-търсените продукти бяха тоалетната хартия и почистващите препарати.

Правителствата взеха мерки за осигуряването на достатъчно храна за населението, докато траят извънредните мерки, но ограниченията провокираха нарушения по веригата на доставките.

В Европа се очаква постепенно да нараства дефицитът на пресни плодове и зеленчуци, предупреждават доставчици. Пандемията спъва световното движение на стоки и достъпа до фермите хората, които прибират готовата реколта.

В момента правителствата се опитват да намерят начин за справяне с проблема, включително чрез осигуряването на „зелени коридори“, за да може пресните продукти да се придвижват из целия ЕС, чрез наемането на „армия в сянка“ от берачи и чрез отслабване на правилата за пътуване на мигриращи работници.

Докато европейските вериги за хранителни стоки казват, че все още получават достатъчно продукция, доставчиците усещат напрежение. Погледът тревожно се обръща към Африка – ключов доставчик на пресни продукти за цяла Европа.

В Кения, един от най-големите доставчици на зелен фасул и грах за Стария континент, половината от работниците в сектора бяха отпратени по домовете. Причината е, че индустрията е неспособна да изпълнява поръчките – независимо, че търсенето от страна на европейските търговци нараства.

Европейските запаси се изчерпват с всеки изминал ден, казват от Кенийския консорциум за производство на пресни плодове и зеленчуци, в който влизат над 200 производители и износители.

Доставките от друг ключов износител за Европа – Южна Африка, стават все по-сложна задача, след като страната тази седмица обяви 21-дневно извънредно положение.

Преди дни бяхме добре, но сега нещата се усложняват много, казва представителят на компанията Fruits Unlimited, която внася плодове и зеленчуци във Великобритания.

Все повече полети са спират, поради което прогнозирам сериозни нарушения на доставките, допълва специалистът.

Самолетите, които в момента осъществяват курсове, поставят по-високи такси. Операторите утроиха цената за килограм продукция до 3 долара през последните две седмици, казва Хосеа Мачуки, председател на Асоциацията на износителите на пресни плодове и зеленчуци в Кения, която представлява 117 производители и износители.

Веригата на доставките на Запад в момента са в изключително тежко състояние – има дефицит на шофьори на товарни камиони, има рестрикции по пристанищата, казват оператори в сферата на логистиката.

Дори продукцията с по-дълъг срок на годност (цитрусовите плодове), която обичайно се транспортира по море, може да бъде повлияна, тъй като има дефицит на контейнери, провокиран от рестрикциите, взети в Китай.

Портокалите и лимоните като всеизвестен източник на витамин С са изключително търсени на пазара. Потребителите купуват активно още кореноплодни, моркови, зеле и се запасяват.

Няма достатъчно работна ръка

Липсата на сезонни работници от чужбина заплашва производството в много топ европейски доставчици, сред които Испания – най-големият износител на плодове и зеленчуци в ЕС.

Около 16 000 сезонни работници от Мароко, повечето жени, се очаква да пристигнат в Уелва, Испания, за да приберат готовата реколта от ягоди. Такова споразумение има между двете страни.

До 12 март по-малко от половината от тях са успели да влязат в Испания, тъй като Мароко затвори границите си. Страната е в извънредно положение до 20 април.

Филип Бинар от Freshfel Europe, компания, която представлява европейската индустрия на производителите на пресни плодове и зеленчуци, казва, че основният проблем е липсата на работна ръка за културите, които изискват интензивна грижа – ягоди и аспержи.

В момента е предизвикателство да се осъществи придвижването на работниците от местата на настаняване до фермите, спазвайки изискванията за социална дистанция, допълва Бинар.

Преди те по 8-9 души в миниван пътуваха до полето. Сега този начин на транспортиране вече не е възможен, допълва той.

Нуждата на Испания от внос на сезонни работници поставя под съмнение тазгодишното производство на домати, краставици и чушки. Според експерти в условия на затворени граници не е изключено цените драматично да се повишат.

Земеделските производители и фермерските асоциации в Испания казват, че продукцията, производството и износът на плодове и зеленчуци в момента продължават да функционират нормално. Състоянието на извънредно положение спира достъпа на хората до фермите и зоните за опаковане. Половината работници ги няма.

„Армията в сянка“

В Германия, който продоволствен сектор разчита на 286 000 сезонни работници всяка година, земеделският министър разговаря с Lufthansa, за да реши проблема с вноса на ръка. Условието за изпълнението на мярката е хората доказано да не са заразени с вируса.

Франция, където засега оценките са за липса на около 200 000 берачи, призова хората, които са останали без работа, да помогнат в прибирането на реколтата от плодове и зеленчуци.

Земеделският министър Дидие Гийом се обърна за помощ към т.нар. във Франция „армия в сянка“.

Рестрикциите по границите, призвани да спрат разпространението на коронавируса, нарушиха сериозно придвижването на хранителна продукция на територията на ЕС. На някои места са необходими 18 часа, за да се премине границата.

Европейската комисия прикани 27-те членки на ЕС да вземат мерки за обособяване на „зелени коридори“, през които преминаването да не отнема повече от 15 минути.

„Зелените коридори“, казва Норберт Линс, председател на земеделската комисия на ЕС, трябва да обхванат фуражи, торове и продукти за растителна защита. Той призова още, че трябва се облекчи придвижването на сезонните работници, независимо от въведените рестрикции за пътуване.

В момента европейските търговци на хранителни стоки следят ситуацията изкъсо. В Германия представител на една от най-големите вериги супермаркети казва, че доставката на плодове и зеленчуци е гарантирана на този етап и веригата на доставките функционира. Ситуацията се променя от ден на ден и се предприемат стъпки спрямо нея.

Във Великобритания хората бяха призовани да не се презапасяват.

Източник: agri.bg