Испания очаква добра реколта от костилкови плодове

След лошата 2018 г. в страната ще приберат повече кайсии, праскови, сливи

Испания очаква възвръщане към нормалните нива на производство на костилкови плодове, съобщават от Eurofruit. През 2018 г. в страната бе отбелязан рязък спад по отношение на добивите поради лошите климатични условия. Прогнозите за новия сезон сочат, че година ще е добра. В някои части на Испания прибирането на реколтата от кайсии започна. В Андалусия отбелязват по-ранен старт на брането на плодовете, като според производители средните показатели за тегло на плодовете се надминават значително. Прогнозите сочат, че плодовете ще са с добро качество и прасковите и нектарините няма да са по-малко от миналата година.

В североизточната част на страната производители казват, че нивата на добивите от костилкови култури ще е поне на нивото от 2017 г., което е значителен ръст спрямо 2018 г.

Сливите също ще бъдат над нивата от миналата година, констатират испански специалисти.

Статистиката сочи, че през 2018 г. Испания реализира на външните пазара 328, 4 хил. тона праскови, което е с над 15% по-малко, сравнено с предишната година, но формираните постъпления са по-големи поради по-високата цена на плодовете. През 2018 г. приходите се равняват на над 380 млн. евро. Продажбите на нектарини също е било в намалени количества – 23,6% до 357,5 хил. тона. Изнесените през 2018 г. испански сливи са с 27,4% по-малко, като от тях са постъпили в хазната 86,5 млн. евро, което е с 13% по-малко от предишната година.

Кайсиите са единствената култура, при която износът на продукция се е увеличила през 2018 г. с 22% до близо 110 хил. тона и стойност над 31% до 143 млн. евро.

Източник: agrozona.bg