Какво е бъдещето на екосистемите

Климатичните промени и заплахата за унищожаване на природата събраха учени и дипломати от повече от 130 страни. Домакин на събитието беше Париж. Целта на срещата беше да се направи първата, от близо 15 години, глобална преценка на екосистемите.

Унищожаването на биологичното разнообразие вече е станало по-опасно от климатичното затопляне. Според представители на Междуправителствената научно-политическа платформа за биологично разнообразие и екосистемни услуги (IPBES) от близо 15 години смъртността на някои видове е драстично повишена. Често напоследък се коментира спадът в популацията на пчелите и другите опрашители. Без тях не само селскостопанската продукция, но и цялото човечество са застрашени.

Работна група вече 3 години се занимава с изготвянето на доклад относно обсъжданите проблеми. Документът е достигнал обем от 1 800 страници. Целта на изготвянето му е да се използва като база за сравнение в бъдеще. Така ще може да се оцени по-точно състоянието на биоразнообразието и климатичните промени.

Важно е да се вземе предвид и човешката намеса, която за съжаление се оказва пагубна за бъдещето ни. Не само климатичните промени влияят на добивите, състоянието и развитието на селското стопанство. Ние хората също сме виновни с безотговорните си действия.

У нас спорът проблемите между пчелари и земеделци нямат край. Едните пръскат посевите, за да си осигурят добра реколта и защита от болести и неприятели. Другите пък не могат да опазят пчелите си от препаратите, които ги тровят. Този проблем не е само при пчелите.

Изсичането на много от горските територии в световен мащаб води до по-висока смъртност сред животните, чиито местообитания безотговорно биват унищожавани.

Тепърва предстои да се следи как се развиват тези проблеми.

Източник: savetivzemedelieto.bg