Мрачната прогноза за италианските круши се сбъдна

Професионалната асоциация OI Pera огласи първата си оценка за сезона на италианската круша през 2019 г. Тя съобщи за безпрецедентен спад на производството, пише изданието FreshPlaza.

Дефицитът на продукция тази година бе прогнозиран още в началото на юли. Тогава вътрешното производство бе оценено на 511 хил. тона заради лошото време и проблемите с опрашването.

В момента доставките може да бъдат оценени на 365 хил. тона срещу 730 хил. тона през 2018 г. За справка, през 2011 г. този показател е бил 934 хил. тона.

В региона Емилия-Романя производството е оценено на 243 хил. тона при прогноза 357 хил. тона в началото на юли.
Тази разлика между оценките и наличните в момента данни се обяснява със сериозните проблеми, провокирани от алтернарията и традиционни неприятели по крушата. Преди три месеца тази заплаха не е било възможно да бъде предвидена, казва президентът на OI Pera Джанни Амидей.

Тези два фактора доведоха до намаляването на обема на продукцията, а също така повлияха върху пропорциите на плодовете, годни за реализация в свеж вид. В сравнение с обичайни години, когато почти 70% от продукцията е можело да се продаде в свеж вид, сега този показател е едва 55%.

Тази ситуация, за съжаление, ще доведе до проблеми за много производители и търговци, допълват от италианската асоциация.

Източник: agri.bg