Юбари – как японците отглеждат един от най-скъпите сортове пъпеши

Един от най-скъпите сортове пъпеши в света е кралският пъпеш юбари – хибрид между два сорта мускатни пъпеши (Earl’s Favorite и Burpee). Този сорт се отглежда в едноименния град на остров Хокайдо и то в ограничено количество.

Цената на пъпеша може да достигне 24 600 долара за бройка. Именно на тази цена бяха продадени две юбари на аукцион на Sapporo през пролетта на миналата година, пише East Fruit.

По време на прибирането на реколтата плодовете се продават на доста по-ниска цена. Късните пъпеши се доставят в японските супермаркети, където желаещите може да ги купуват по две на цена от 50 до 200 долара.

Може да оцените вкуса на плода и на по-ниска цена – ако отидете до пазар, където кралският пъпеш се нарязва и се продава на парчета.

Защо този плод е толкова ценен?

Японците са убедени, че това е необикновен пъпеш. Той има неповторими аромат и вкус, идеално кръгла форма, нежна оранжева вътрешност и изящен външен вид.

Смята се, че кората на юбари напомня с рисунъка си древни мраморни вази. Поради това е традиция в Япония на гостите да се предлагат нарязаните парченца пъпеш, а кората да се показва.

Наличието на две юбари на трапезата красноречиво говори за богатството на домакините.

Своето название пъпешът дължи на едноименния провинциален японски град Юбари, който е разположен на остров Хокайдо. Тук плодът е отгледан за първи път и продължава да се отглежда и днес.

Преимуществено юбари расте в оранжерии, в които са създадени специални изкуствени условия, които позволяват на сорта да се формира пълноценно и да узрее в съответната форма. Климатът в оранжерията и условията на отглеждане се следят строго. През целия период на отглеждане на юбари температурният режим и нивото на влажност на въздуха се мери по няколко пъти в зависимост от периода на развитие.

Именно поради редуването на климатичните условия в оранжерията се постига разнообразната вкусова палитра на този сорт.

Японските селекционери твърдят, че ключовата особеност във вкуса на тези пъпеши се дължи на вулканичната пепел в почвата.

Както споменахме по-горе, сортът юбари е хибрид. Той е синтез между два сорта. Който го е пробвал казва, че долавя ту „сочно“, ту „пикантно“, ту „сладко“. Именно такива са вкусовите нюанси след консумацията на този плод.

Накрая ще добавим, че пъпешът юбари е регистрирана търговска марка и ключов стимул за местната икономика. Макар в наши дни всеки да може да купи семена на културата, само в град Юбари съществуват изконните условия за постигане на уникалния вкус.

Източник: agri.bg