Как рапицата може да се използва като фураж за кравите

Специалистът по хранене на селскостопанските животни Бари Яремсио от Канада сподели своето мнение за използването на рапицата като фураж за едрия рогат добитък.

Заради сухо време, късна сеитба или градушка, част от реколтата от рапицата в Канада е с лошо качество. Така тя става отличен вариант за използване като фураж за добитъка, пише DairyNews.

Рапицата в стадий на пълно цъфтене до ранен стадий на формиране на шушулка може да има същата хранителна стойност, каквато и висококачественото сено от люцерна и трева.

Едрият рогат добитък с готовност ще изяде силажа от рапица, смята Яремсио, добавяйки, че кравите може да имат нужда от 2-3 дни, за да привикнат към него.

В зависимост от качеството, рапицата или силажът може да съставят 100% от дневното меню. Преди това обаче трябва да направите тест на фуража, подчертава специалистът.

Има два проблема при хранене със силаж от рапица или зелен фураж: съдържанието на нитрати и сяра и високото съдържание на масло.

Нитратите са опасност, когато реколтата е вегетирала в сухи условия и не е могла да преработи всички внесени торове.

Високото съдържание на сяра – над 0,4%, може да провокира полиомиелит, обяснява Яремсио.

Натрупване на нитрати е налице в растението, когато то е повредено и не е способно ефективно да преобразува нитратите в белтък след проливен дъжд с градушка.

Нитратите се натрупват в горните листа на растението и достигат пика на концентрация четири дни след травмата. Ако културата се възстанови и се наблюдава нов растеж, нивото на нитратите може да се върне към нормалното едва след 12-14 дни от травмата, уточнява експертът.

Семената на рапицата може да съдържат до 42% масло, а функцията на търбуха на едрия рогат добитък се нарушава, когато общото съдържание на мазнини или масло в менюто превишава 7%.

Това означава, че преди да предложите на животните рапица, трябва задължително да тествате за нитрати, сяра и масло.

Източник: agri.bg