Над 5000 дребни преживни животни за разплод са изнесени към Турция

Само няколко месеца след като бе отпушен износа за Турция, над 5000 овце и кози за разплод са изнесени за южната ни съседка

„Само няколко месеца след като бе отпушен износа за Турция, над 5000 овце и кози за разплод са изнесени за южната ни съседка.“ Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Цветан Димитров при откриването на първото националното изложение за месодайни породи овце  на „Сливен експо“.

„Животните, които виждаме тук, от породите Ил дьо Франс и Мутон Шароле са гордост за българското животновъдство“, подчерта Димитров. „Животновъдите, които развъждат тези породи създават еталон и са гордост за България “, категоричен бе той.

От името на министър Румен Порожанов председателите на двете развъдни асоциации Пламен Николов и професор Димитър Димитров получиха почетни плакети.

Тази година се навършват 50 години от внасянето на първите животни от породата Ил дьо Франс в България и 15 години от внасянето на Мутон Шароле. В България има над 100 000  месодайни овце.

В рамките на събитието се проведе  демонстрация на ехографско изследване на животни  от френски водещ специалист в тази  област.  Сред чуждестранните гости на изложението е  Жан Пиер  Жослен, председател на  френската Национална  организация за селекция на месодайни породи  „Ил дьо франс“ и „Тексел“.

В рамките на изложението се проведе и научно-приложна конференция за развитието на месодайното овцевъдство в страната. Участие взеха научни работници от Селскостопанска академия от Тракийския университет, Изпълнителната агенция за селекция и репродукция в животновъдството,  експерти от Министерството на земеделието, храните и горите и представители на двете развъдни асоциации.