Институтът за изследване и развитие на храните (ИИРХ) – Пловдив е създаден през 1962 с ПМС № 163/27.09.1962 г. Понастоящем е един от 25 института в състава на Селскостопанска академия – София със статут на юридическо лице.
Научноизследователската, приложната и обслужващата дейност на института се извършва в отделите „Хранителни технологии“ и „Лаборатория за изпитване на храни“.
ИИРХ-Пловдив разполага с добра специализирана изследователска база и висококвалифициран персонал, включващ 14 научни работника.
ДЕЙНОСТТА на института е съсредоточена в следните направления:
Разработване на нови хранителни продукти и технологии в областта на хранителната индустрия;
През последните 5 години, следните разработки са получили патентна защита и/или отличени с дипломи в конкурси за иновации.
– Слънчева сушилня – Полезен модел № BG 1560U1. Публикувано в бюлетин № 5 на ПВ на 31.05.2012 г., отличен с диплом за победител в конкурса за Иновации, раздел „Научна дейност и разработки“, провел се по време на Международната селскостопанска изложба „Агра-2012;
– Хуманитарен пакет – Решение за регистрация на полезен модел №2868 от 12.09.2015 г.;
– Функционален хранителен продукт с радиопротекторни свойства – Решение за регистрация на полезен модел 3146 от 19.12.2016 г.
– Сух кисел с инстантно брашно от ябълкови пресовки и пшеничен грис, отличен с диплом за победител в конкурса за Иновации, раздел „Научна дейност и разработки“, провел се по време на Международната селскостопанска излобжа „Агра-2017“.
– Месо-зеленчуков пастет с намалено съдържание на мазнини, обогатен с пребиотици, отличен с диплом за победител в конкурса за Иновации, раздел „Научна дейност и разработки“, провел се по време на Международната селскостопанска изложба „Агра-2018“.
На вниманието на потребителите се предлагат и следните разработки:
Сладкарско изделие /кокоски/ без глутен на основата на кокосово брашно; Бисквити с намалено съдържание на глутен на основата на оризово и лимецово брашно; Бишкоти на база бяло пшенично брашно, лимец и бадемови кълнове; Кекс от оризово брашно; Пилешки пастет с растителни компоненти; Карамелизиран лук; Продукти от преработката на фъстъци (фъстъчен крем и Фъстъчено масло); Термопомпено сушени ябълки; Зеленчукова смес (термопомпено сушени зеленчуци); Напитка от вишни, ябълки и инулин; Сок от ябълки и шипки; Гриловани зеленчуци и др.
– Консултиране и разработване на системи за безопасност и качество на храни;
– Разработване и участие в проекти с международно и национално финансиране;
– Обучение на докторанти по акредитирана докторска програма „Технология на плодовите и зеленчукови консерви“, професионално направление 5.12. Хранителни технологии;
През последните 5 години в Института са обучавани 3 редовни докторанта, 6 – в задочна форма на обучение и 2 – свободна форма.
Обучение на специалисти за хранителната индустрия;
ПРОВЕЖДАНЕ НА КРАТКОСРОЧНИ КУРСОВЕ ПО:
І. Сензорни анализи
1. Сензорен анализ на храни и напитки
Дават се базови познания в областта на сензорните анализи на храни и безалкохолни напитки.
ІІ. Технологии за консервиране на храни
Дават се базови познания в областта на технологията на стерилизираните продукти; технологията на сушените плодове и зеленчуци; технологията на плодовите сокове, зеленчуковите сосове и плодово-захарните продукти.
Разпространение на научна информация:
Институтът има издадени Технологични инструкции за консервната промишленост в девет тома.
УСЛУГИ, предлагани и извършвани от Институт за изследване и развитие на храните:
– Консултиране преработвателите на плодове и зеленчуци при възникнали проблеми от технологичен характер;
– Разработване на нови асортименти консервирани храни, функционални и здравословни храни, храни с повишена биологична стойност, сушени плодове и зеленчуци, екструдирани зеленчукови брашна и др.;
– Разработване на технологии за преработка на продукти от растителен и животински произход в съответствие със съвременните изисквания за безопасност и качество на храните;
– Оптимизиране формулите и дизайна на съществуващи хранителни продукти при промени в пазарния им потенциал;
– Съставяне на сензорни профили на храни;
– Определяне срока на годност на храни в динамика;
– Определяне на текстура, външен вид и цвят на хранителни продукти и проследяване на промените им при съхранение;
– Консултации и разработване на технологични документации и НАССР планове;
– Изпитване на храни по физикохимични, микробиологични и сензорни показатели
Отдел „Лабораторията за изпитване на храни“ към ИИРХ-Пловдив притежава заповед за акредитация № 322А, валидна до 31 август 2021 г., издадена от ИА БСА съгласно БДС EN ISO/IEC 17025:2006, с обхват за изпитване на 12 групи хранителни продукти, по физикохимични, спектрални, микробиологични и органолептични показатели чрез прилагането на над 90 верифицирани и валидирани национални, международни и вътрешнолабораторни методики.
Издава изпитвателни протоколи.