Традицията в отглеждането на лозя и в създаването на вино във фамилията Минкови, води началото си от две поколения. Минко Минков, бащата на настоящия собственик на винарска изба и Шато Копса – Иван Минков, е бил дългогодишен специалист в производството на вино и дългогодишен ръководител на емблематичния в миналото Винпром “Розова долина”.
Вдъхновени от семейната история и заряда на Розовата долина, фамилната традиция се продължава и до днес. Следвайки основното правило, че добро вино става единствено от добре гледано лозе, през 1998 година собственикът на Шато Копса – Минко Минков започва изкупуването на лозя и земи за обединението на стари лозови масиви и засаждане на нови. Изградена и оборудвана е база за винопроизводство в гр. Клисура, а през 2008 година винарска изба Копса притежава шато, издигащо се на хълм сред лозята, където в естествени условия под земята е избата за отлежаване.
Шато Копса е една от малкото новосъздадени фамилни изби в България, която обхваща изцяло процеса на правене на виното – отглежда гроздето за собственото си вино, произвежда в собствена винарна изба и бутилира в избата си. Това означава контрол и отговорност от създаването на изходната суровина – гроздето през всички етапи на производство на виното, лабораторните изследвания и бутилирането на готовия продукт.
Нашите лозя са петдесет хектара от шест сорта грозде – родният червен мискет, мускат отонел, шардоне, совиньон блан, мерло и каберне совиньон. Те са разположени в подножието на Стара планина, в сърцето на Розовата долина, на добре обработени почви. Повечето от лозята са на 30-годишна възраст.
Избата е на много близко разстояние от насажденията, което гарантира доброто качество и свежест на гроздето. Ферментацията на вината протича в барици от неръждаема стомана и във френски и американски бъчви. Ние извършваме всички процеси от гроздобера на реколтата до бутилирането и етикетирането.
Вино
Не повече от 30 минути делят току-що откъснатия и избран грозд от лозята до винарната, където започва подготовката на гроздето за преработка. Селектирането на гроздовете е станало още на лозето, тук се премахват зърната от
чепките.
За охлаждане на гроздето преди ферментация се използват естествените планински температури в Клисура. Климатичните особености на района позволяват алкохолната ферментация да протича при благоприятна ниска температура, което е много важно за белите вина. През зимата се постига тартартна стабилизация на вината, без да се ползва изкуствен студ.
Избата разполага с модерна технологична линия, включваща различно оборудване, което позволява индивидуален подход към всеки един от нашите сортове.
Офис София
кв. Витоша, ул. Емануил Попдимитров 13