История и мисия
Уважаеми клиенти и партньори,
Ние винаги сме се стремели да бъдем производител, който държи да предлага на своите клиенти качествени, вкусни и същевременно иновативни колбаси:
През 2004 г. ние създадохме първия уникален телешки специалитет „Одесос”
През 2005 г. създадохме първите месни продукти с ниско съдържание на мазнини до 3%
През 2009 г. създадохме първите месни биопродукти на българския пазар
През 2010 г. ние бяхме първата фирма, произвела колбаси по стандарта „Стара Планина”
Оставаме верни на високите стандарти, които сами си поставяме, защото знаем, че качеството на продуктите ни е нашата най-добра защита и клиентите ни оценяват всичките ни усилия. Именно заради вас ние продължаваме да предлагаме вкусни, качествени и проверени колбаси.
Искрено Ваш,
инж. Йордан Вачев
Управител на фирма
„Лалов и Вачев” ЕООД
„Лалов и Вачев“ ЕООД – история и постижения
Приемник на създадената през 1991г. фирма „Цветко Лалов“, която започва месопреработвателна дейност през 1992 г.
Разполага с модерна производствена база във Враца, с площ от 14 000 кв.
Понастоящем “Лалов и Вачев” ЕООД е една от най-големите месопреработвателни компании в България
Въведена е система HACCP; IFS6
Осъществява се стриктен контрол върху произхода на суровините
Вкусът, безопасността и качеството на продуктите са гарантирани
Фирмата има развита дистрибуция и собствени търговски представителства във Враца, София, Варна, Пловдив, Велико Търново и регионите
От юни 2008 г. „Лалов и Вачев“ е първата българска месопреработвателна компания със сертификат за произодство на биопродукти съгласно европейското законодателство
„Майстор Цветко“, ”Одесос” и „Народна трапеза“ са запазени марки на компанията, които тя успешно развива
Компанията
„Лалов и Вачев” ЕООД започва дейност по месопреработване през 1992 г. и през всичките тези години основната ни дейност е производство и търговия на месни продукти. Компанията ни е създадена и съществува с основна цел да задоволи търсенето на здравословни и вкусни месни продукти на българския пазар.
Продуктите
Ние вярваме, че добрата храна подобрява качеството на живот и може да помогне на хората да се чувстват щастливи. Считаме, че нашата мисия е да предлагаме само най-добрите месни продукти. Произведените и предлаганите от нас продукти са здравословни и технологично изпитани, с превъзходни вкусови качества. Производственият процес е основан върху добрите и доказани във времето български традиционни технологии.
Екипът
Хората са без съмнение част от капитала на фирмата. В тяхното обучение и професионално развитие се инвестира много. Постоянна фирмена политика е привличането и задържането само на най-добрите и доказани професионалисти в сферата на производство на колбаси и деликатеси.
Фабриката
Фабриката на „Лалов и Вачев” ЕООД e разположена върху 14 000 кв.м площ. Тя е проектирана и изградена без компромиси и отговаря на всички съвременни и бъдещи изисквания. Сертифицирана е по IFS6.
Бизнес партньори
Ние вярваме, че в съвременния свят успехът е резултат от общите усилия на много хора. Всеки бизнес е свързан с други. С „Лалов и Вачев“ ЕООД работят стотици хора и фирми, на които компанията разчита, за да могат нейните продукти да бъдат винаги най-добрите и да достигнат до всеки един клиент. Ние гледаме на търговските си партньори като на съюзници в името на основната цел – производството и разпространението на най-добрите месни продукти.
Екология
Екологичното мислене е част от съвременния подход в производството на храни. В „Лалов и Вачев“ ЕООД също е възприето кредото да не се уврежда околната среда и да участваме в запазването на планета Земя такава каквато е за бъдещите поколения. Не случайно ние сме първата фирма в България защитила сертификат и произвеждаща храни по критериите за биологично земеделие.
Бъдещето
Решени сме да продължим разработката и създаването на най-добрите месни хранителни продукти. Наша основна цел ще продължи да бъде създаването на здравословни и вкусни продукти.
Заводът
Политика на качеството
Основен принцип във фирмената политика на „Лалов и Вачев“ ЕООД е произведените продукти да съчетават едновременно перфектно качество и отлични вкусови характеристики. Здравето на потребителя е изключителен приоритет.
Въведената система за управление на качеството отговаря на стандарта IFS6. Нейното прилагане гарантира производството на продукти , каквито клиентът търси и желае, а именно – вкусни, безопасни за здравето, отговарящи на всички европейски и световни стандарти.
Контрол на производствените процеси
Съгласно най-новите изисквания на Европейския съюз в “Лалов и Вачев” ЕООД от 2002 г. са въведени и действащи Добрите производствени и хигиенни практики.
cehТе са съвкупност от елементарни процедури свързани с хигиената при производството и са в основата на по-сложната система за производство на безвредни хранителни продукти – НАССР (от англ. Hazard Analysis And
Critical Control Point). Тази система за анализ и контрол на критичните точки в края на 60-те години на 20-ти век е била въведена от NASA за производството на качествени и безопасни храни за космонавти.
В основата на тази система е именно създаването на продукт, безвреден за здравето на крайния потребител. Гарантирането на неговата безвредност се постига чрез контрол по цялата хранителна верига – от фермата до масата на клиента. Днес НАССР е задължителна в много държави по света и бе възприета от “Лалов и Вачев” ЕООД през 2005 година. Като елемент от хранителната верига компанията е посредник между фермата и месодобивното предприятие, от една страна и крайният потребител от друга. Приемайки качествена суровина, от фирмата поемат задължението от нея да бъде произведен не само вкусен, но и безопасен продукт. Приетите суровини се подлагат на задължителен входящ контрол, който включва следене на редица параметри – температура, pH, а освен това и визуален контрол. Доставчикът от своя страна също гарантира качеството на своята доставка със съответните придружителни документи.
Всички етапи и точки от производствения процес са подложени на строг контрол. Особено е вниманието в т.нар критични контролни точки, защото опасностите (биологични, химични и физични) при тях са най-значими. Ако следеният в тях параметър излезе извън посочените граници се предприемат съответните действия за коригирането му и действия с които се цели недостигането до крайния консуматор на вреден за здравето му продукт.
Работата на системата регулярно се контролира от вътрешни и външни одитори.