българският регистър на земеделците

Земеделски регистър

  • Начало
  • Всички
  • За нас
  • Цени
  • Контакти

Институт по консервиране и качество на храните гр. Пловдив

Институтът за изследване и развитие на храните (ИИРХ) – Пловдив е създаден през 1962 с ПМС № 163/27.09.1962 г. Понастоящем е един от 25 института в състава на Селскостопанска академия – София със статут на юридическо лице.

Научноизследователската, приложната и обслужващата дейност на института се извършва в отделите „Хранителни технологии“ и „Лаборатория за изпитване на храни“.

ИИРХ-Пловдив разполага с добра специализирана изследователска база и висококвалифициран персонал, включващ 14 научни работника.

ДЕЙНОСТТА на института е съсредоточена в следните направления:

Разработване на нови хранителни продукти и технологии в областта на хранителната индустрия;
През последните 5 години, следните разработки са получили патентна защита и/или отличени с дипломи в конкурси за иновации.
– Слънчева сушилня – Полезен модел № BG 1560U1. Публикувано в бюлетин № 5 на ПВ на 31.05.2012 г., отличен с диплом за победител в конкурса за Иновации, раздел „Научна дейност и разработки“, провел се по време на Международната селскостопанска изложба „Агра-2012;
– Хуманитарен пакет – Решение за регистрация на полезен модел №2868 от 12.09.2015 г.;
– Функционален хранителен продукт с радиопротекторни свойства – Решение за регистрация на полезен модел 3146 от 19.12.2016 г.
– Сух кисел с инстантно брашно от ябълкови пресовки и пшеничен грис, отличен с диплом за победител в конкурса за Иновации, раздел „Научна дейност и разработки“, провел се по време на Международната селскостопанска излобжа „Агра-2017“.
– Месо-зеленчуков пастет с намалено съдържание на мазнини, обогатен с пребиотици, отличен с диплом за победител в конкурса за Иновации, раздел „Научна дейност и разработки“, провел се по време на Международната селскостопанска изложба „Агра-2018“.

На вниманието на потребителите се предлагат и следните разработки:
Сладкарско изделие /кокоски/ без глутен на основата на кокосово брашно; Бисквити с намалено съдържание на глутен на основата на оризово и лимецово брашно; Бишкоти на база бяло пшенично брашно, лимец и бадемови кълнове; Кекс от оризово брашно; Пилешки пастет с растителни компоненти; Карамелизиран лук; Продукти от преработката на фъстъци (фъстъчен крем и Фъстъчено масло); Термопомпено сушени ябълки; Зеленчукова смес (термопомпено сушени зеленчуци); Напитка от вишни, ябълки и инулин; Сок от ябълки и шипки; Гриловани зеленчуци и др.

– Консултиране и разработване на системи за безопасност и качество на храни;
– Разработване и участие в проекти с международно и национално финансиране;
– Обучение на докторанти по акредитирана докторска програма „Технология на плодовите и зеленчукови консерви“, професионално направление 5.12. Хранителни технологии;

През последните 5 години в Института са обучавани 3 редовни докторанта, 6 – в задочна форма на обучение и 2 – свободна форма.
Обучение на специалисти за хранителната индустрия;

ПРОВЕЖДАНЕ НА КРАТКОСРОЧНИ КУРСОВЕ ПО:

І. Сензорни анализи
1. Сензорен анализ на храни и напитки
Дават се базови познания в областта на сензорните анализи на храни и безалкохолни напитки.

ІІ. Технологии за консервиране на храни
Дават се базови познания в областта на технологията на стерилизираните продукти; технологията на сушените плодове и зеленчуци; технологията на плодовите сокове, зеленчуковите сосове и плодово-захарните продукти.

Разпространение на научна информация:
Институтът има издадени Технологични инструкции за консервната промишленост в девет тома.

УСЛУГИ, предлагани и извършвани от Институт за изследване и развитие на храните:

– Консултиране преработвателите на плодове и зеленчуци при възникнали проблеми от технологичен характер;
– Разработване на нови асортименти консервирани храни, функционални и здравословни храни, храни с повишена биологична стойност, сушени плодове и зеленчуци, екструдирани зеленчукови брашна и др.;
– Разработване на технологии за преработка на продукти от растителен и животински произход в съответствие със съвременните изисквания за безопасност и качество на храните;
– Оптимизиране формулите и дизайна на съществуващи хранителни продукти при промени в пазарния им потенциал;
– Съставяне на сензорни профили на храни;
– Определяне срока на годност на храни в динамика;
– Определяне на текстура, външен вид и цвят на хранителни продукти и проследяване на промените им при съхранение;
– Консултации и разработване на технологични документации и НАССР планове;
– Изпитване на храни по физикохимични, микробиологични и сензорни показатели

Отдел „Лабораторията за изпитване на храни“ към ИИРХ-Пловдив притежава заповед за акредитация № 322А, валидна до 31 август 2021 г., издадена от ИА БСА съгласно БДС EN ISO/IEC 17025:2006, с обхват за изпитване на 12 групи хранителни продукти, по физикохимични, спектрални, микробиологични и органолептични показатели чрез прилагането на над 90 верифицирани и валидирани национални, международни и вътрешнолабораторни методики.
Издава изпитвателни протоколи.

Контакти

Адрес: гр. Пловдив, бул. Васил Априлов 154
Тел.: +359 32 95 21 09, +359 32 95 22 86
Web site: http://www.canri.org/

Related Posts

  • Венцислава Цанева – Агроном

    Търсите си специалист в областта на овощарство, зеленчукопроизводство, отглеждане на етерично- маслени култури и озеленяване?
    Виж повече
  • Натурален Пчелен Мед от Местността Орлова Могила

    Представяме Ви чистия и вкусен натурален пчелен мед от местността Орлова могила в Добрич, България!
    Виж повече
  • АГРИТРАНС КОМЕРС ЕООД

    Намираме се в гр. Русе. Готови сме да ви обслужим във всяка една точка на
    Виж повече

Търсене

Производители
Област














Производители

  • Агроаптеки
  • Арендатори
  • Горско стопанство
  • Гъбопроизводство
  • Дървообработване
  • Екология
  • Етерични масла
  • Етерично-маслено производство
  • Животновъдство
  • Зеленчукопроизводство
  • Земеделска техника
  • Зърнопроизводство
  • Институти и Опитни станции
  • Ловно стопанство
  • Лозарство и винарство
  • Месо и месни продукти
  • Млечни и растителни продукти
  • Напоителни системи
  • Овощарство
  • Озеленяване
  • Пчеларство и пчелни продукти
  • Разсадници
  • Селскостопанско обучение
  • Семена и препарати
  • Торове
  • Търговия със земеделска земя
  • Търговия със земеделска продукция
  • Тютюнопроизводители

Област

  • Благоевград
  • Бургас
  • Варна
  • Велико Търново
  • Видин
  • Враца
  • Габрово
  • Добрич
  • Ихтиман
  • Кърджали
  • Кюстендил
  • Ловеч
  • Монтана
  • Пазарджик
  • Перник
  • Плевен
  • Пловдив
  • Разград
  • Русе
  • Силистра
  • Сливен
  • Смолян
  • София
  • Стара Загора
  • Търговище
  • Хасково
  • Шумен
  • Ямбол
Земеделски регистър © 2021 | Web Solution Ltd.

Намерете ни:

0875 309 551, 0885 155 995

Web Solution Ltd
гр. София, ул. Зайчар 125

Email:
office@zemedelskiregister.com

Условия за ползване
Правна информация
Защита на личните данни
Декларация за защита на личните данни

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си.