Овощарите в ЕС през маркетинговата 2019/2020 г. – от януари до декември, са увеличили производството на праскови с 6,6% в сравнение с предходния сезон.
Реколтата възлиза на 4,1 млн. тона, информира FruitNews, позовавайки се на данни, оповестени от Министерство на земеделието на САЩ (USDA).
От доклада става ясно, че ръстът на реколтата е повлиян от благоприятното време в повечето страни-производители.
Вносните праскови и нектарини в страните от ЕС преимуществено идват от Чили, ЮАР, Турция и Мароко. Общият обем на вноса в ЕС през 2018/2019 се е увеличил в сравнение с предходния сезон с 28% и възлиза на 34,8 хил. тона в натурално изражение и 86 млн. долара в парично.
Отчитайки растящото производство, анализатори прогнозират спад на вноса в ЕС през предстоящия сезон.
ЕС е нетен износител на праскови и нектарини. Експортът на костилковите плодове от страни в ЕС доста превъзхождат вноса.
На фона на спада на вътрешното търсене през 2018/2019 г. износът на праскови и нектарини е намалял с 38% в сравнение с година по-рано до 155,4 хил. тона в натурално изражение и до 141 млн. долара в парично.
Основните страни-вносителки на праскови от ЕС са Беларус, Швейцария и Украйна. Доставките в Русия от 2014 г., когато върху вноса на продукция от ЕС бяха наложени контрасанкции, на практика е паднал до нула.
През сезон 2019/2020 анализатори прогнозират ръст на експортните доставки на праскови и нектарини на световните пазари.
Източник: agri.bg