Дори с по-малко торене, добивите има как да не спаднат

Българските селекционери от години обясняват, че родните сортове пшеница са по-адаптивни и устойчиви от другите поради факта, че са създадени в нашите климатични условия.

Периодът на тяхното изпитване, преди да бъдат селекционирани, е от 10 години, с вървящите промени в климата. За това говори и доц. д-р Златина Ур, селекционер и ръководител отдел „Селекционно-генетичен и сортоподдържане“ в Института по растителни генетични ресурси „К. Малков“ – Садово.

Тя разказа, че тази година у нас са постигнати добиви от над 1000 кг на декар от по-нови сортове пшеница, които са разработени в института.

Доц. д-р Ур е убедена, че повече хора ще започнат да вярват в българската разработка и производство на пшеница и няма да са толкова предубедени, че нашите сортове не са достатъчно добри. Тя даде пример и с другия разработван от научното звено сорт – „Сашец“, който е с високо качество, от група А, и въпреки че съществува отрицателна корелация между добив и качество на пшеница, от него също тази година се успява да се достигне до 800 кг на декар.

Пред Bloomberg TV  тя посочи, че за добива има значение и вида на почвата, в Айтос и в Ямбол, където се ползва „Гизда“, почвите са силно плодородни.

Тя обърна внимание и на регулацията на нивата на торене, които трябва да се намалят заради Зелената сделка. Според нея при правилно управление това няма да доведе до намаляване на добива.

Източник: agri.bg