Дуриан – най-желаният плод в света

Преди две години плод дуриан беше продаден на търг за почти 80 700 лв. Смята се, че до 2025 г. пазарът на този плод може да достигне 111 милиарда долара. Кралят на плодовете, както го наричат ​​тайландците, се смята за най-големия деликатес в страните от Близкия изток. Какво прави този бодлив плод с много неприятна миризма толкова скъп, научаваме от полския сайт Well.

Дуриан – вкус, цена и вековна традиция

Въпреки че дурианът се свързва предимно с неприятна миризма, той се смята за „краля на плодовете“ в Азия. Най-търсените сортове са Кан Яо и Мон Тонг и се отглеждат в Нонтхабури, Тайланд.

През 2019 г. дуриан от Нонтхабури беше продаден на търг за почти 80 700 лв. Макар експертите да казват, че плодовете от този регион са най-вкусните, цената им често зависи от друг фактор – водата.

Отглеждането на дуриан е сложно. Всеки плод узрява различно и има различен вкус. Нито един не е като другия, казва пред Business Insider Бенджамат Таентай, който отглежда дуриани.

Тайланд е страната, в която се отглеждат най-много дуриани. Познати са над 300 разновидности. Сред тях най-луксозните са нотхабури дурианите, известни още като нонт дурианите. Те са от най-висок клас и технологията им на отглеждане се практикува поколение след поколение.

В наши дни фермерите от региона непрекъснато подобряват процеса на отглеждане на За целта те използват всички знания и опит, придобити от техните предци. Тайната на уникалността на вкуса на плодовете от този регион обаче се крие преди всичко във водата.

Дурианите от Нонтхабури изискват специални грижи. Много фермери използват подпочвени води за своите култури, но ние използваме прясна вода, обяснява Бенджамат Таентай. Това прави разходите за производство изключително високи.

Смята се, че фермерите харчат около 3800 лв. годишно за напояване. Това обяснява цената на плода на търг.

Източник: agri.bg