Добра година за производството на праскови в Европа

Овощарите в ЕС през маркетинговата 2019/2020 г.  – от януари до декември, са увеличили производството на праскови с 6,6% в сравнение с предходния сезон.

Реколтата възлиза на 4,1 млн. тона, информира FruitNews, позовавайки се на данни, оповестени от Министерство на земеделието на САЩ (USDA).

От доклада става ясно, че ръстът на реколтата е повлиян от благоприятното време в повечето страни-производители.

Вносните праскови и нектарини в страните от ЕС преимуществено идват от Чили, ЮАР, Турция и Мароко. Общият обем на вноса в ЕС през 2018/2019 се е увеличил в сравнение с предходния сезон с 28% и възлиза на 34,8 хил. тона в натурално изражение и 86 млн. долара в парично.

Отчитайки растящото производство, анализатори прогнозират спад на вноса в ЕС през предстоящия сезон.

ЕС е нетен износител на праскови и нектарини.  Експортът на костилковите плодове от страни в ЕС доста превъзхождат вноса.

На фона на спада на вътрешното търсене през 2018/2019 г. износът на праскови и нектарини е намалял с 38% в сравнение с година по-рано до 155,4 хил. тона в натурално изражение и до 141 млн. долара в парично.

Основните страни-вносителки на праскови от ЕС са Беларус, Швейцария и Украйна. Доставките в Русия от 2014 г., когато върху вноса на продукция от ЕС бяха наложени контрасанкции, на практика е паднал до нула.

През сезон 2019/2020 анализатори прогнозират ръст на експортните доставки на праскови и нектарини на световните пазари.

Източник: agri.bg