Доматите си остават № 1 в оранжерийното ни производство

Основен дял в оранжерийното производство в нашата страна заемат доматите. На тях се падат близо половината от цялата парникова продукция. 

През последните пет години производството на оранжерийни домати постоянно се разширява, стана ясно от новия бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Тази година откритите площи с домати, пипер и краставици са били общо около 7,75 хил. хектара.

Експертите: „Площта на полските домати се очаква да остане около 3,8 хил. хектара, при пипера е възможно леко увеличение до 3,1 хил. хектара, а при краставиците се очаква задържане на 0,85 хил. хектара.“

По данни на земеделското министерство през миналата година 3,4% от обработваемата земя в страната е използвана за производство на зеленчуци. Това означава, че площите се увеличават. Година по-рано техният дял е бил 2,2%.

„Положителното изменение се дължи предимно на увеличението в размера на откритите площи – от 73,8 хил. хектара на 107,8 хил. хектара“, допълва CAPA.

Тяхната оценка е, че през тази година има общо намаление на производството на плодове и зеленчуци, което ще доведе до отрицателен търговски баланс във външната търговия с преработени плодове и зеленчуци – вносът ще надхвърли износа ни.

Анализаторите: „През 2018 г. за трета поредна година имаме положителен търговски баланс от търговията с преработени плодове и зеленчуци. Стойностният размер на износа възлиза на 266 млн. лв, а вносът на 260 млн. лв. През 2017 г. положителното салдо е било по-високо, а намалението на производството през 2019 г. в сравнение с предходната ще доведе до отрицателно търговско салдо през тази година.

Икономистите припомнят, че преработката на домати се понижи през миналата година с 11% до 37,9 хил. тона, след като през 2017 г. достига 43,9 хил. тона. Причините са в по-малкото производство на стопанствата с открити площи.

Очакванията на експертите са преработката на домати през тази година да остане около 36 хил. тон заради по-слабата реколта. В следносрочен план обаче се очаква преработката на домати да нарасне до около 50 хил. тона годишно.

Източник: agri.bg