Нужни са постоянни мерки за борба с АЧС

Африканската чума по свинете, срещу която страната ни се бори от 2018 г. може да се окаже проблем и за следващите няколко години. Това смятат ловците у нас. Оградата по сухопътната ни граница може и да върши работа, но вече станахме свидетели на няколко случая при домашните и дивите свине.

Броят на огнищата вече е 27, а според животновъди и ловци няма изградена финансова стратегия за справяне с проблема. Той се обостря при открит нов случай на зараза. Тогава се засилват проверките и започват информационните кампании. Хората смятат, че тези мероприятия не са достатъчни. Според тях е необходимо да бъде изградена стратегия с ясна цел, която да се следва. Мерките трябва да се спазват. Нужно е те да бъдат са ясни, точни и конкретни, да има контрол и санкции за нарушителите им. Паралелно с това трябва да бъде определен и размер на финансовия ресурс, които ще се използва за прилагането им.

Ловци разказват, че би следвало проверките, които те извършват за мъртви животни, да бъдат по-добре организирани. Необходимо е да има пунктове за тръгване и места за връщане. Именно там следва да бъде осигурен и специализиран автомобил или оборудване за извършване на дезинфекция. Важно е да бъдат почистени не само автомобилите, но и обувките и облеклото на ловците и всички, които участват в обходите.

Липсата на подобни мерки за превенция е особено опасно. С финансиране от държавата самия процес на обеззаразяване ще може да се гарантира и да се извършва всеки път. Към момента това трябва да правят ловците със собствени средства. Именно по тази причина те се превръщат в особено сериозна заплаха за пренос на заразата.

Източник: savetivzemedelieto.bg