Успешен сезон отчита Лютата ферма във варненското село Страшимирово. Обирането на чушките приключва обичайно през декември. „Все по-добра става реколтата ни. С всяка изминала година се справяме все по-добре. Най-високи добиви отчитаме сега от сортовете „Български морков” и „Български дух”, обобщи Христо Родинов.
Той уточнява, че през лятото колкото по-често се обират лютите чушлета, толкова повече чушки връзват след това. Фермерът не крие гордостта си, че сред първенците през тази година е и сортът, създаден и селектиран в Лютата ферма.
„Това е най-лютата българска чушка. Лабораторните анализи са доказали, че е с лютивина от над 500 000 сковила”, пояснява още Христо.
Той дава сравнение с другия популярен сорт български чушки, който е 25 пъти по-слабо лют. В същото време световният рекордьор по лютивина „Каролина рийпър” държи първенството с цели 2 000 000 сковила.
До 10 януари към ИАСАС и лаборатории в Германия и Унгария ще потеглят 2500 семена от новата чушка „Български дух”. Там те ще бъдат изследвани за редица устойчивости на болести, сред които 4 патогена. Ще бъде анализиран и селектираният от Христо сорт за разпадане. Фермерът споделя, че създаването на българската люта чушка му отнема 6 години. Той е насочил усилията си именно в това – да запази сорта от разпадане. Чушката „Български дух” е от друго семейство, отличава се с друга лютивина и аромат на цитрус. До една година ще излязат резултатите от европейските лаборатории и от ИАСАС, за да може селектираният от Христо Родинов сорт люта чушка да получи патент.
Реколтата от люти чушки се преработва в цеха, изграден в двора на фермата. В момента Дарина Родинова прави експерименти и изпитва рецепти.
„Искаме да направим с чушлетата „Български дух” един по-различен и отличаващ се продукт. Искаме да се приеме добре и да се запомни”, споделя чаровната дама. Сега е моментът за проби, тъй като след 25 декември започват да се залагат новите семена. От 5 януари започваме да разсаждаме чушките. Целта е през юни да започне беритбата на новата реколта от лютия зеленчук.
Източник: agri.bg