Рибата умира заради замърсяването с пластмасови отпадъци

Замърсяването на околната среда вече дава отражения върху здравословното състояние на голям процент от животните. Пластмасовите опаковки за еднократна употреба са разпространени къде ли не, от моретата и океаните дори до защитените паркове и територии. Вече 30% от рибните видове са отровени с пластмаса. Според прогнозите на ООН до 2050 г. в моретата ще има по-малко риба, отколкото пластмасови отпадъци.

Голям проблем създава и производството на пластмасовите торбички, за което се използва полиетилен и нефтен дериват. Разграждането му е толкова бавно, че отнема хиляди години. При производствения процес се влагат и силно отровни химикали, които на свои ред също оказват негативно влияние върху околната среда. Попаднали в почвата, те замърсяват не само земята, но и подпочвените води, езерата, реките, моретата и океаните.

Данни на Американския институт за опазване на околната среда показват, че годишното потребление на найлонов торбички достига 1 трилион. Тъй като процесът на рециклиране е много скъп, това се случва едва с 1% от тях. За съжаление производството им е далеч по-евтино.

Все по-често ставаме свидетели на снимки, които показват как пластмасови изделия са пленили животни и възпрепятстват нормалното им развитие. Не са малко и смъртните случай, в които животните поглъщат отпадъците, мислейки ги за храна.

Проблемът стана толкова голям, че в някои страни по света вече забраниха употребата на пластмасовите изделия за еднократна употреба и на найлоновите торбички.

Източник: savetivzemedelieto.bg