Испански учени от Института за земеделски изследвания и разработки Нейкер създадоха нов полезен пестицид, в чийто състав влизат отпадни продукти от производството на бира, пише Rosng.ru, позовавайки се на публикация в списанието Frontiers in Sustainable Food Systems.
Става дума за комбинация от бирено кюспе и кравешка тор. Учените са смесили двете съставки с кюспе от рапица. Установено е, че крайният продукт може да се пребори успешно с нематодите – вредни паразити в почвата, които разрушават корените на растенията.
Тестовете на новото средство за растителна защита били провеждани със салата. Това е една от популярните култури в наши дни. Няколко дни след внасянето на суперпестицида повредените корени са намалели няколко пъти. След това учените са регистрирали ръст на добивите от салата с 15% в сравнение със здрави насаждения, но необработени с новия пестицид.
Изследването на почвата показало още рязко увеличаване на съдържанието на кислород в нея, което говори за увеличаване на количеството полезни микроорганизми в нея.
Рапичното и бирено кюспе съдържат висока доза азот, който повишава активността на полезните микроорганизми, казва водещият автор на изследването Маите Гандариасбейтиа.
По думите й това допринася за оползотворяването на други органични вещества, например тор. По този начин възниква нещо като “натрупващ ефект”. В бъдеще ученият планира да бъдат изучени в дълбочина процесите, които протичат в резултат на обработката с новия суперпестицид.
Източник: agri.bg