Увеличава се употребата на антибиотици в животновъдството у нас

Докато повечето европейски страни продължават да намаляват използването на антибиотици в животновъдството, данните за България сочат друго. Това става ясно от доклада на Европейския надзор за потребление на ветеринарни антимикробни препарати (ESVAC), пише Meat Inform.

През периода от 2011 г. до 2017 г. общият обем на продажбите на ветеринарни антибиотици в цяла Европа е намалял с над 32%. Това потвърждава тенденцията за ограничаване на употребата им през последните няколко години.

Ситуацията на Стария континент не е еднозначна. От 25 страни, които са предоставили данни за всичките години от периода 2011-2017 г., в 19 е регистрирано намаляване на използването на антимикробни препарати с над 5%  (диапазонът варира от -7,7% до -57,9%).

В други страни, сред които са България, Полша и Португалия, данните показват ръст от над 5%, като диапазонът за повишението варира от 29,8% до 42,9%.

Като цяло най-високи са показателите за използване на антибиотици на едно животно в Кипър, Испания и Италия.

През посочения период ЕС е успял да намали използването на антимикробни препарати с 32% в свиневъдството, с 31% в говедовъдството и с по 14% в птицевъдството и овцевъдството.

Източник: agri.bg