Ядем все по-скъпо свинско

Свинското месо у нас е четвъртото най-скъпо в Европейския съюз, сочат последни данни на Генерална дирекция „Земеделие и селски райони“ към Европейската комисия (ЕК).

Към месец септември 100 кг качествено свинско месо (живо тегло) от категория Е у нас се търгува за 197,95 евро, или 387,15 лв. За една година увеличението е в рамките на 16,4%.

По-скъпо месо от нас консумират единствено в Малта (214 евро), следвана от Гърция (205,20 евро) и Кипър (202,94 евро). Най-евтино е свинското в Белгия (155,26 евро), Финландия (164,44 евро) и Швеция (166,45 евро).

За последната една година най-евтино е било свинското у нас през месец февруари – 158,54 евро. След това започва един постепенен ръст, съвсем логично повлиян от загубите в индустрията заради Африканската чума по свинете.

Проверка на Нова ТВ по веригата за доставки също потвърждава, че свинското месо достигна рекордни цени през последните месеци. Килограмът на едро върви почти 8–9 лв., а за потребителите той е с левче отгоре.

Комисия по стоковите борси и тържищата: Само през септември цените на свинското месо у нас са скочили с 45%, което ги прави най-високите за последните 10 години.

Като причина за поскъпването експертите изтъкват свръхтърсенето в Китай, недостига на европейския пазар и истерията около чумата по свинете. Разбира се, така се създават и предпоставки за спекула, предупреждават от Комисията по стоковите борси и тържищата.

„Засега няма никакви фактори, които да ограничат разпространението на болестта. Докато тя съществува, очевидно ще имаме една много нестабилна ситуация на пазара, която ще предполага и по-високи цени,“ коментира Цветан Илиев от Асоциация на индустриалните свиневъди в България.

За съжаление, и производители, и преработватели не са оптимистични, че поскъпването ще спре. Напротив, до Нова година те прогнозират, че месото ще се търгува на още по-висока цена, а най-драстично ще е увеличението напролет.

Източник: agri.bg